Металочерепиця. Сучасний покрівельний матеріал.

By 0
2058
Металочерепиця. Сучасний покрівельний матеріал.

Металочерепиця – покрівельний матеріал, який представляє собою листи, виготовлені з тонколистової сталі з полімерним захисним шаром, який профільовані методом холодного формування. Листи металочерепиці за зовнішнім виглядом нагадують кладку класичної керамічної черепиці. Сьогодні металочерепиця є одним з найбільш популярних покрівельних матеріалів.

Металочерепицю застосовують в якості покриття для скатних покрівель з мінімальним кутом нахилу ската 14%. За рекомендаціями використовувати даний тип покрівельного покриття слід в умовах із неагресивним або слабоагресивної ступенем впливу навколишнього середовища при температурі повітря від мінус 50 до 50 ° С.

BRIS – виразна форма профілю, яка імітує керамічну черепицю.

PERLA – традиційна, хвилеподібна і найбільш розповсюджена форма профілю, яка доповнює класичну архітекуту дому.

Історія

Історія винаходу металочерепиці починається з початку 80-х, коли компанія Rannila вперше випустила сталевий профільований лист, стилізований під черепицю, в якості матеріалу для покрівлі. Внаслідок того, що металочерепиця має привабливий зовнішній вигляд, міцність, нескладність монтажу і порівняно низьку вартість, такий покрівельний матеріал моментально став відомим у архітекторів і будівельників. В Україні металочерепиця з’явилася на початку 90-х років. Виробниче підприємства ВП Укрінструмент має на сьогоднішній день два типи цього популярного покрівельного матеріалу.

Виробництво металочерепиці

металочерепиця

Стан для виготовлення металочерепиці

Металочерепицю виготовляють на основі прокату рулонного металевого тонколистового (0,4-0,5 мм) з захисно-декоративним полімерним покриттям різної кольорової гами. Її форма близька до класичної черепиці, що дозволяє багато в чому зберегти свої переваги.

Виробництво металочерепиці здійснюється на спеціальних повністю автоматичних лініях шляхом профілювання металевого прокату методом холодного формування. Спочатку прокат проходить через систему профілювальних роликів, що створюють хвилеподібний профіль. Після цього холодним штампуванням формується поперечна хвиля. Завдяки цьому виду штампування металевий лист набуває форму черепиці. Далі здійснюється нарізка на листи необхідної довжини. Після цього вже готові вироби укладають в пачки і упаковують в транспортні палети.

Металочерепицю класифікують за профілем – залежно від типу гофри, тобто, висоти поперечної хвилі і її кроку, який в свою чергу залежить від відстані між двома поперечними хвилями. Вид металочерепиці вважається естетичним параметром для більшого виробу, а крім того встановлює принципи монтажу покрівлі.

Характеристики

металочерепиця

Металочерепиця BRIS з полімерним покриттям

Одним з основних якостей металочерепиці є її “легкість”. Питома вага 1м2 металочерепиці становить приблизно 5 кг. Якщо порівняти її з керамічною, то вона легше на 33-35 кг, а з шифером – на 5-10 кг. Саме дана характеристика металочерепиці дає можливість здешевити не тільки конструкцію крокв’яної системи, але і всього будинку в цілому.

Якість і довговічність металочерепиці залежать від вихідного продукту, використовуваного для її виготовлення – тонколистового металевого рулонного прокату, що представляє собою багатошаровий матеріал. Його основа – це лист з низьковуглецевої сталі, який електролітично або методом занурення в розплав з обох сторін покривається захисним шаром з цинку, а потім – сполучною складом грунтовки шаром і захисним декоративним покриттям з полімеру необхідних виду і кольору. Полімер повинен бути гнучким і стійким до деформацій.Найбільш поширеними покриттями є: поліестер РЕ товщина якого становить 25-30 мікрон.

Характеристики, які є визначальними для якості металочерепиці:

  • сталь основи, в якій міститься необхідні легуючі елементи, які підвищують властивості металу;
  • захисне покриття;
  • тип і клас захисно-декоративного полімерного покриття.

Металопрокат

Для виготовлення металевої черепиці застосовують прокат завтовшки від 0,35 до 0,60 мм. Стандартна товщина прокату – 0,45-0,50 мм. Установка, експлуатація та обслуговування покриттів з більш тонкого металу вимагає додаткової уважності та обережності. При установки такого покриття, матеріал покрівлі може згинатися, що в наслідок може привести до виникнення деформацій і зниження основних властивостей металочерепиці. Виробниче підприємства Укрінструмент використовує сталі відомих виробників, таких як, Arselor Mittal Steel, Arverdi,  Posco, USS, Marcegaglia, Metipol, Dragon Steel. Дані виробники гарантують якість металу і його надійну подальшу експлуатацію.

Захисне металопокриття

В якості захисного металопокриття при виробництві металочерепиці використовують:

  • цинкове
  • цінкалюмініеве
  • алюмоцинкове
  • алюмокремнієве
  • залізоцінкове
  • інші види покриття

Корозійна стійкість прокату до зовнішніх впливів обумовлена класом захисного металопокриття: рекомендовано використовувати для виробництва металочерепиці – від 225 до 275 грам цинку на м2. Металочерепицю виготовлену зі сталі з меншим вмістом цинкового покриття на обидві сторони листа НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ. Якщо використовувати такий матеріалу на відкритому повітрі при зниженні кількості цинку (або іншого захисного елемента) знижує термін експлуатації металочерепиці!

Для поліпшення захисних властивостей виробниками розробляються і впроваджуються нові види покриттів із сплавів цинку і алюмінію, цинку і заліза, а також інших легуючих елементів в різних співвідношеннях, що дозволяє при меншій товщині покриття домогтися більш високих якостей використовуваного матеріалу, а саме, міцності і стійкості до корозії.

Декоративно-захисне полімерне покриття

В якості захисного декоративного покриття металу при виробництві металочерепиці використовують такі види покриттів:

  1. поліестерові (PE);
  2. поліуретанові (Pural);
  3. полівінілденфторідні;
  4. акрилатні;
  5. пластизольні.

В залежності від типу і товщини декоративно-захисного полімерного покриття визначають область застосування металочерепиці. Для експлуатації в умовах середньостатистичної міської атмосфери (виключаючи поруч розташовані джерела агресивних чинників – наприклад, заводські труби з викидами відпрацьованих продуктів виробництва) універсальним покриттям є поліестер товщиною від 25 до 35 мкм.

Для особливих умов експлуатації використовують покриття товщиною до 200 мкм, спеціально виготовляються на основі:

  1. поліуретанів – мають високу стійкість до корозії, механічного зносу і ультрафіолету;
  2. поливинилденфторида – мають високу стійкість до корозії і ультрафіолету;
  3. полівінілхлориду – мають високу стійкість до корозії.

Як правило, перераховані вище покриття «в чистому вигляді» не застосовуються. Багато міжнародних виробників використовують складні комбінації сополімерів з різними добавками. Склад розроблюваних покриттів не розголошується. Виробники надають їм найменування своїх торгових марок, які не відображають хімічну основу покриття, що наноситься. Полімерні покриття можуть мати різні текстуру поверхні (глянцеву, матову, тиснену) і різний колір.

Виробниче підприємства Укрінструмент використовує в якості захисного декоративного шару металу поліестерові покриття (PE).

Види захисно-декоративного полімерного покриття

Наноситься полімерне покриття на оцинкований метал може мати різну фактуру. Від неї залежить як зовнішній вигляд, так і товщина самого покриття, від якого безпосередньо залежить його зносостійкість і довговічність. Найпоширеніші покриття на ринку металочерепиці:

  • глянсове покриття (PE, Pural);
  • мелкозернистое матове (PEMA або PE Matt);
  • матове (неглянцевого) (Purex);
  • крупнозернистое матове (Pural Matt).

Виробниче підприємства Укрінструмент використовує в якості захисного декоративного шару металу поліестерові з глянцевим і матовим покриттям (PE).

Переваги

До переваг даного покрівельного покриття можна віднести наступні характеристики:

  1. Власна вага металочерепиці.
  2. Міцність.
  3. Екологічність.
  4. Простота монтажу і ремонту покрівлі.
  5. Величезний вибір кольорів і видів.
  6. Відсутність в окремих випадках необхідності демонтажу старої покрівлі з можливістю проведення монтажу нової по латах, облаштовувати поверх існуючого покрівельного покриття.
  7. Помірна вартість робіт по монтажу.
  8. Можливість установки при негативних температурах.

Недоліки металочерепиці:

  1. Підвищена гучність при опадах і вітрі, яку можна уникнути, шляхом грамотного вибору комплектуючих і типом покрівлі.
  2. Підвищений витрата матеріалу на складних покрівлях за рахунок збільшення кількості відрізаних частин стали.
  3. Схильність до корозії, до якої схильні ділянки з порушеним захисним шаром і малим шаром цинкового покриття (менш 220г / м.кв).
  4. Необхідність додаткового фарбування місць зрізу і отворів, при покупці матеріалу з вмістом цинку менше 220г / м2
  5. Необхідність використання спеціальних інструментів при монтажі.
  6. Висока теплопровідність (необхідність теплоізоляції).

Продукція виробничого підприємства Укрінструмент, а саме, металочерепиця BRIS і  PERLA використані у багатьох проектах сучасних будинків і споруд.